Radno vreme: ponedeljak – petak 09–19h | subota 09–14h | nedelja je neradna.

Putujte sa prijateljima!

Manastiri Svete Fruške gore

FRUŠKA GORA

Za ljubitelje prirode, Fruška gora je najdragoceniji ukras ravničarske Vojvodine. Proteže se u pravcu zapad-istok od Slankamena do Iloka, u dužini oko 80 kilometara, a po širini je oko 15 km. Bogata je travnatim poljima, voćnjacima i vinogradima, dok je iznad 300 metara nadmorske visine prekrivena gustim listopadnim šumama. Svojom severnom stranom zaranja u nemirne tokove Dunava, koji upravo ovde pravi niz rukavaca, poluostrva i ostrva. Bogastvo prirodnih lepota, kao i povoljan geografski položaj i saobraćajne veze omogućili su Fruškoj gori da postane jedan od najznačajnijih turističkih predela Srbije. Posebnu pažnju privlače izletišta Čortanovačka šuma, Stražilovo, Iriški venac, Popovica, Andrevlje, Zmajevac i Glavica. U svojim šumama i dolinama čuva niz istoriskih spomenika iz perioda najstarije pa do najnovije istorije.

MANASTIRI FRUŠKE GORE

Vekovima jedno od najvećih, a u pojedinim razdobljima sigurno i glavno stecište duhovnog života Srba, fruškogorski manastiri jedno vreme su bili žarište srpske pismenosti, književnog stvaralaštva i umetnosti.
Neka ovaj program bude doprinos promociji fruškogorskih svetinja. Pozivamo Vas da ih posetite.

MANASTIR RAKOVAC

Crkva je posvećena Svetim Vračima Kuzmanu i Damjanu (14. jul). Nalazi se na severnim obroncima Fruške gore, uz Rakovački potok. Ktitor je prema legendi Raka Milošević, veliki komornik despota Jovana Brankovića, a sagradio ga je 1498. godine. Prvo pominjanje manastira je u turskom popisu Srema iz 1546.godine. Danas se manastirski kompleks sastoji od crkve i konaka. Manastir je ženski. Starešina manastira je Igumanija Gavrila.

 

MANASTIR BEOČIN

Manastr Beočin je posvećenoj prazniku Vaznesenja Hristovog (40 dana posle Uskrsa). Podignut je na severnoj padini Fruške gore, između Kozarskog potoka i puta koji vodi u Beočin. Ktitor se ne zna. Prvi pouzdan podatak o manastiru zabeležen je u turskim katastarskim defterima iz 1566-1567. godine. Manastirski kompleks danas čine crkva, južno i zapadno krilo konaka i ogradni zidovi sa zapada i severa. Manastir je ženski. Starešina manastira je igumanija Ekatarina.

MANASTIR NOVO HOPOVO

Crkva manstira Novo Hopovo posvećena je Svetom Nikoli (19.decembar). Manastir je izgrađen na severnim padinama Fruške gore, uz Žarkovački potok. Prema legendi zabeleženoj u Žitiju majke Angeline (XVIII vek), manastir je podigao despot Maksim Branković. Prvi pisani podatak nalazi se u turskom popisu iz 1546. godine. Manastirski kompleks danas čine crkva, tri krila konaka i ogradni zid. Manastir je muški. Starešina je arhimandrit Pavle.

MANASTIR KRUŠEDOL

Manastirska crkva je posvećena prazniku Blagoveštenja Bogorodice (7.april). Manastir je sagrađen na jugoistočnom delu Fruške gore, u pitomoj dolini, severno od Krušedolskog Prnjavora i sela Krušedol. Ktitor: Manastir Krušedol je zadužbina porodice srpskih despota Brankovića. Podigao ga je vladika Maksim Branković između 1509. i 1516. godine. Manastirski kompleks sada čine crkva i četvorostrani konaci u ograđenom parku. Manastir je ženski. Starešina manastira je iguman Sava.

MANASTIR GRGETEG

Crkva manastira Grgeteg posvećena je Sv.Nikoli (22.maj). Manastir je izgrađen na južnom obronku Fruške gore, severno od naselja Grgeteg, bivšeg manastirskog prnjavora. Ktitor je po legendi despot Vuk Branković – Zmaj Ognjeni Vuk. Prvi pisani trag o manastiru je u turskim katastarskim knjigama iz 1545-1548. godine. Manastirski kompleks danas čine crkva, konaci i ekonomske zgrada. Manastir je ženski. Starešina manastira je arhimadrit Dositej.

MANASTIR VELIKA REMETA

Crkva je posvećena Sv.Dimitriju (08.novembar). Manastir je izgrađen na južnim obroncima Fruške gore, iznad istoimenog prnjavora, a u blizini izvora potoka elovrenac. Prema predanju Manastir Veliku Remetu osnovao je srpski kralj Dragutin krajem XIII veka. Prvi pisani zapisi o manastiru su iz 1562. godine. Danas manastir čine crkva i spratni konaci koji zatvaraju manastirsku portu sa sve četiri strane. Manastir je muški. Starešina manastira je iguman Stefan.

MANASTIR VRDNIK-RAVANICA

Crkva manastira je posvećena prazniku Vaznesenja Hristovog (40 dana posle Uskrsa), a slavi hramovnu slavu na Vidovdan (28.jun). Manastir je izgrađen u mestu Vrdnik. Manastir je po legendi zadužbina sremskog mitropolita Serafima. Prvi pisani tragovi o manastiru su u turskom popisu iz 1566-1567. godine, kao manastir Sv. Jovana u blizini varoši Vrdnik. Manastir danas čine crkva, tri krila konaka i ogradni zid sa istočne strane, na kome je ulaz u manstirsku portu. Manastir je ženski. Starešina je igumanija Anastasija.

MANASTIR JAZAK

Manastirska crkva je posvećena prazniku Silazak Sv. Duha (50 dana posle Uskrsa). Manastir slavi i Svetu Petku (27.oktobar). Manastir se nalazi između dva proplanka, na južnoj padini Fruške gore, na potezu Gradac. Neposredno uz manastir, na putu prema selu Jazak nalazi se manastirski prnjavor. Prema predanju, ktitor manastira je despot Jovan Branković, mlađi sin despotice Angeline i despota Stefana Slepog. Prvi pisani trag o manastiru je iz 1522 godine (rukopisni Triod Kijevske biblioteke). Manastir je ženski. Starešina je igumanija Paraskeva.

MANASTIR MALA REMETA

Manastirska crkva je posvećena prazniku Bogorodičin pokrov (14.oktobar). Manastir je izgrađen u središnjem delu Fruške gore, u potočnoj dolini okružen bagremovom šumom. Uz sam manastir je tipično prnjavorsko naselje, selo Mala Remeta. Po legendi osnivanje manastira pripisuje se kralju Dragutinu. Prvi pisani tragovi o manastiru su turski dokumenti iz 1546 godine. Manastirski kompleks danas čine crkva i jedno krilo konaka. Manastir je ženski. Starešina je igumanija Rafaela.

MANASTIR ŠIŠATOVAC

Manastirska crkva je posvećena Rođenju Bogorodice (21.septembar), a slavi i Sv. Stevana tiljanovića (17. oktobar), čije su mošti čuvane u išatovcu. Manastir se nalazi na južnim padinama Fruške Gore, u blizini istoimenog sela. Ktitori su najverovatnije iguman manastira Žiče, Teofilo i monasi Ilarion i Visarion, koji su bežeći od Turaka, 1520. godine na mestu male crkve Sv. Nikole izgradili novu crkvu i posvetili je rođenju Bogorodice. Turski izvori pominju manastir pod imenom Rameta 1545. godine. Danas manastirski kompleks čine crkva i zgrada konaka. Manastir je muški. Starešina je jeromonah Andrej.

MANASTIR PETKOVICA

Manastirska crkva je posvećena Svetoj Petki (27. oktobar). Manastir je izgrađen na jugozapadnom delu Fruške Gore, između sela Divoš i išatovac. Prema predanju, ktitor manastira je Jelena tiljanović (udovica despota Stefana tiljanovića), koja se tu i zamonašila. Prvi pisani podatak o manastiru Petkovica nađen je u turskim katastarskim dokumentima iz 1566.-1567. godine. Manastirski kompleks danas čine crkva i novosagrađeni konak. Manastir je ženski. Starešina manastira je monahinja Antonina.

MANASTIR KUVEŽDIN

Manastirska crkva je posvećena Sv. Savi (27.januar). Sagrađen je na jugozapadnom delu Fruške gore u dolini potoka Jaroš, severno od sela Divoš. Prema predanju osnovao ga je despot Stevan tiljanović 1520. godine. Prvi pisani izvor je iz 1566-1567. godine gde se pominje kao manastir Sv.Save. Današnji kompleks čine crkva i konak. Manastir je muški. Starešina manastira je jeromonah Varnava.

MANASTIR DIVŠA-ĐIPŠA

Crkva je posvećena Sv. Nikoli (19.decembar). Manastir je izgrađen u maloj udolini u blizini sela Vizić. Prema predanju osnovao ga je despot Jovan Branković krajem XV veka. Prvi istorijski podaci su iz 1566-1567. godine, gde se pominje kao manastir Sv. Nikola u selu Lipovica. Današnji manastirski kompleks čini crkva sa spratnim konakom. Manastir je ženski. Starešina manastira igumanija Evlavija.

MANASTIR PRIVINA GLAVA

Crkva je posvećena Svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu. Manastir se nalazi na zapadnom delu Fruške Gore u blizini sela Berkasovo. Sagradio ga je u 12 veku vlastelin Priva po kome je manastir i dobio ime, a u 15 veku obnovio ga je despot Jovan Branković. Manastirski kompleks danas čine crkva, konaci i ekonomske zgrade. Manastir je ženski. Starešina je iguman Gavrilo.

MANASTIR STARO HOPOVO

Crkva je posvećena Svetom Pantelejmonu (09. avgust). Manastir je izgrađen u istočnom delu Fruške Gore, na maloj zaravni, udaljen 2km od manastira Novo Hopovo. Po legendi, ktitor manastira je Đurađ Branković, (1496. vladika Maksim Branković). Prvi pisani tragovi o manastiru su iz 1546. godine. Od manastirskog kompleksa, koji su nekad činili crkva, severno krilo konaka i ekonomske zgrade, danas je ostala samo crkva. Starešina manastira je jeromonah Atanasije.

Autobuske i avio karte, Turistički aranžmani

Tel: 021/523.863, 451.156 (tokom radnog vremena)
21000 Novi Sad, Mite Ružića 2 (Katolička porta)
E-mail: autoturist.ns[at]gmail.com

Aerodromski transferi & Kombi prevoz

Tel: 021/523.863, 451.156 (tokom radnog vremena)
Aero-Kombi: 062/523.863, 063/504.587
E-mail: autoturist.ns[at]gmail.com